Hoppa till huvudinnehållet
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
Historia

Viby by

Viby by är en oskiftad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan, när den befolkades av arrendetorpare under Venngarns kungsgård. Här har generationer av torpare fört sin ojämna kamp för överlevnad under knappa förhållanden i flera hundra år.

Byns gårdar, de flesta från 1800-talet, berättar om sättet att leva och bo före de stora skiftesreformerna. Varje gård har flera hus för skilda funktioner, typiskt för det gamla allmogesamhället. Med anledning av platsens unika historia har byn också varit intressant för flera filminspelningar. Bland annat är ”Rid i natt!” från 1942, ”Glasblåsarns barn” från 1998 och Emil i Lönneberga inspelade härifrån.

Här finns också de nyligen funna lämningarna av en romansk stenkyrka från tidig medeltid. I Viby anlades dessutom ett cistercienserkloster på 1100-talet.

Byn är väl värd ett besök och ett utmärkt utflyktsmål för picknick. Här gäller allemansrätten och besökare är välkomna att gå runt på vägarna. I byn finns också ett mysigt litet café som håller öppet under sommarhalvåret och särskilda högtider.

Viby by är ett statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Skrivarstugan i Viby
Ett av torpen i Viby är öppen att gå in i och använda som skrivarstuga. Här kan man sitta en stund och inspireras, filosofera och skriva ner sina tankar.

Människor som i över 1000 år har bott i och vistats i Viby har velat bevara sina tankar till eftervärlden. Viby är skådeplatsen för Sveriges äldsta bevarade dokument, Vibybreven, nedtecknade redan på mitten av 1200-talet. Detta dokument finns att ta del av i torpet. Andra har skrivit om hur det var att bo i en torparmiljö, och Olof Hartman fick inspiration till några av sina verk just i denna stuga.

Vill du låna stugan för att sitta och skriva en dag? Hör av dig till caféet på Viby by.

Viby by café
På en av gårdarna finns det mysiga lilla caféet Viby by. Här serveras olika sorters bullar, bitar, croissanter och surdegsfrallor. Allt är bakat av bagarmästare Pelle i det egna bageri, med mycket smör och kärlek. Läs mer om Viby by café här.

Kontakt

Viby 105 193 91 SIGTUNA Hemsida: Statens fastighetsverk