Vinteraktiviteter

Blir det bara en riktig vinter med snö och istäckta sjöar finns det gott om härliga vinteraktiviteter i Sigtuna. Förutom plogade skridskobanor på Mälaren finns skidspår, en slalombacke, pulkabackar, vandringsleder, naturreservat och vackra promenadstråk genom historiska miljöer.  

 Sigtunas slalombacke 
Upptäck Sigtunafjället. Vid Humbacken nära Prästängshallen kan den som vill komma och njuta av härlig utförsåkning. Liftkort/medlemskap kan köpas i backen och det går även att hyra skidutrustning på plats. Läs mer på www.sigtunaalpina.se eller facebook.com/sigtunaalpina  

För bästa information om våra skidspår, besök www.skidspar.se.  

 

Skridskoåkning på Mälaren eller en spolad isbana 
Upplev skridskoåkning på naturis. Med riktig is är det en upplevelse att ta ett varv på den plogade skridskobanan på sjön framför minigolfbanan i Sigtuna. För den som saknar egna skridskor finns de både att hyra och köpa hos Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan. Tänk på att all skridskoåkning på naturis sker på egen risk. Åk alltid i sällskap med andra och vi rekommenderar att du tar med säkerhetsutrustning som hjälm, isdubbar, ispik, ryggsäck och kastlina. 

Det finns även flera spolade isbanor i destinationen, både i Märsta, Rosersberg, Steningen och Sigtuna. Samtliga isbanor har belysning. Här finns mer info om skridskoåkning i Sigtuna kommun:  https://www.sigtuna.se/kultur-och-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/skridskoakning.html 

 


Pulkabackar
 
Susa nerför Humbacken! Så länge Sigtuna Alpina inte hunnit öppna upp skidbacken för säsongen går det att åka pulka i Humbacken precis närsomhelst. När skidbacken så småningom öppnar kan pulkasugna i stället åka nedför sidan av skidbacken. För mer information, kika gärna på Sigtuna Alpinas hemsida eller på deras Facebooksida för uppdaterad information. 
Missa inte de finfina pulkabackarna på Sigtuna golfklubb. Det finns en bra pulkabacke direkt vid klubbhuset. Framför kullen där Wenngarns slott ligger breder slottsparken ut sig. Ta med pulkan på nästa slottstur och susa nedför backen! 

Förutom ovan nämnda backar vill vi även tipsa om backen vid BuregatanTallholma vid SätunaparkenSiriusbacken och Kanonkullen – alla i Märsta. 

Grillplatser 
Vad är väl mysigare än att efter en stunds utelek få värma upp sig vid en brasa och kanske grilla en korv eller två? Upptäck det nobla Sigtuna och njut av den vackra naturen intill Roserbergs slottsNere vid vattnet finns en fin grillplats där du kan njuta av medhavd matsäck och utsikten över Mälaren i vinterskrud. Det finns även flera fina grillplatser i Rävsta naturreservat, vid Hällsbostugan intill Humbackenvid fågeltornet i Askarehage på Wenngarnvid Steningebadet och på stranden vid Sjudargårdsbadet.   

 

Vinterbada i Sigtuna 
Det är väl knappast någon som undgått den nya trenden att vinterbada. De iskalla baden verkar vara här för att stanna och sägs ha fantastiska hälsoeffekter som att göra oss gladare, friskare och piggare.  
I Sigtuna finns flera platser att doppa sig vid. Sjudagårdsbadet, Munkholmsbadet, Rosersbergsbadet eller Vattenskidklubben vid Garnsviken är alla populära platser för vinterbad. Tänk på att aldrig bada ensam och ta med dig varma kläder som är lätta att ta på när du badat klart.