Hoppa till huvudinnehållet
Ingegersleden etapp 4
Foto: Anna-Maria Blomqvist

Ingegerdsleden Etapp 4

Ingegersleden Etapp 4

Rosersberg - Sigtuna

Den fjärde etappen av Ingegerdsleden är cirka 13 km och går mellan Rosersbergs slott och Mariakyrkan i Sigtuna. Det är den kortaste av ledens sju etapper och går till stor del på skogsstigar och knaggliga vägar. Den är därför besvärlig för rörelsehindrade och för vandring med barnvagn.

Karta över sträckan Rosersberg-Steninge slott

Karta över sträckan Steninge slott - Mariakyrkan, Sigtuna

Kungliga Rosersbergsslott är ett av de mer ståtliga sevärdheterna utefter leden. Slottet har anor från 1600-talet och användes som sommarbostad av Carl XIV Johan. Det blev så småningom änkesäte för hans drottning Desideria. Den lummiga och vackra engelska parken erbjuder svalka udner varma sommardagar och här finns goda möjligheter att ta sig ett dopp. Det finns även en grillplats och många fina platser för att äta sin matsäck. Känslan att vandra mellan bokträden gör att man förflyttas till en annan tid. 

När man passerat stranden hittar man en runsten på höger sida för att så småningom se Kettils grotta under ett flyttblock samt en gigantisk runsten, prydd med frimuraremblem. Runstenen är från 1800-talet och minner om Kettil. Stenen är vänd mot vattnet och det finns en fin bänk där man kan vila trötta fötter.

Så småningom kommer man fram till Steningebadet och därifrån är det inte långt till Steninge slott. Området kring Steninge har förhistoriska anor. På toppen av en bergshöjd, sydväst om slottet, ligger en fornborg från vilken man har en vidsträckt utsikt över Mälaren. Nicodemus Tessin d.y., som också ritade det kungliga slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Slottet invigdes 1705 i närvaro av änkedrottningen Hedvig Eleonora.

Idag är området högst levande. En helt ny stadsdel, Steninge slottsby, har vuxit fram och för en besökare finns mycket att se och uppleva. Är det dags för lunch ligger Steninge Bruk i Stenladan bra till, här finns under öppettid även tillgång till toaletter. Har man matsäck med finns det gott om plats när slottsparken håller öppet.

Härifrån går man vidare mot Sigtuna genom tät skog som passar mycket bra för en vandring i tystnad, genom Rävsta naturreservat, förbi Björnkälla och Embarsboda (Friluftsfrämjandets kaffeservering) med grillplats och vindskydd.

När man närmar sig Sigtuna stad vandrar du genom området Til och vidare längst med vattnet. Väl framme i Sigtuna kommer man till Borgmästarängen och i anslutning hittar man den vackra Mariakyrkan, byggd på 1240-talet av dominikaner som Mälardalens första tegelbyggnad.

Sigtuna är Sveriges äldsta stad, grundad omkring år 980 och här föddes prinsessan Ingegerd. Sigtuna museum finns på platsen för den kungsgård där den första kyrkan byggdes och där man tror att Ingegerd växte upp. Sigtuna är också Sveriges runstenstätaste plats och det finns en fin runstensvandring.

Ruiner av tre 1100-tals kyrkor finns att besöka. S:t Olofs ruin, vackert belägen på kyrkogården vid Mariakyrkan, är en av de äldsta bevarade kyrkoruinerna i Sverige. Ruinen är nyligen renoverad och väl värd ett besök. Vid Stora torget hittar man en av Sigtunas mest välkända byggnader, Sveriges minsta rådhus, byggt 1744 av staden borgmästare Eric Kijhlman.

Fortsätt längs stranden

Om du fortsätter längs stranden eller längs Stora gatan kan du se ytterligare sevärdheter. På en höjd intill prästgården hittar man den välbevarade ruinen av S:t Pers kyrka. En kyrka som anses ha varit ärkestiftets domkyrka före flytten till Gamla Uppsala år 1190.

Sigtunastiftelsen, Manfred Björquist välbevarade skapelse är mycket väl placerad på en av Sigtunas många kullar. Den drygt 100 år gamla klosterliknande byggnaden, ritad av John Åkerblom, är en levande oas som dominerar Sigtunas kulturliv. Med verksamhetsområden som hotell och restaurang, kultur och bildning och ett stort och imponerande bibliotek med klipparkiv, lockar man besökare från hela världen.

På nästa kulle hittar man anrika Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL, även den ritad av John Åkerlund. Skolan bildades 1980 genom sammanslagning av de då två största riksinternaten i Sverige, Sigtunastiftelsens Humanistiska Läroverk (SHL grundad 1926 av Manfred Björkquist och Arvid Bruno) och Sigtunaskolan (SS grundad av Harry Cullberg). Internatskolan stoltserar med många kända före detta elever varav kung Carl Gustaf XVI säkerligen är den mest kände.

Fortsätter man en ytterligare bit efter sjön kommer man till Sigtuna Folkhögskola, grundad av Manfred Björkqvist 1917 och ritad av John Åkerlund. Folkhögskolan är belägen på en av Sigtunas västra kullar, på samma plats där Svenska kyrkans lekmannaskola Ansgarsliden fanns under åren 1922-1977.
Folkhögskolan bedriver året runt ett fint och hemtrevligt vandrarhem i STFs regi.