Hoppa till huvudinnehållet
Sigtuna hamn sommar
Foto: Nathalie Constantin

BÅTSOMMAR

Båtsommar

Sommarstaden Sigtuna vinner på att först upplevas från sjösidan. Varje sommar välkomnar vi ett stort antal gästbåtar och vi delar gärna med oss av vår idyll! 

Kommer man till Sigtuna med egen båt hittar man lätt till gästhamnen. Den är centralt belägen i Sigtuna stad med närhet till stadens mysiga butiker, restauranger och caféer.

För ett par år sedan byggdes en ny pir med 20 gästplatser och en latrintömningsmaskin. Invid hamnen finns även duschar, el, tvättmaskiner, färskvatten och gästtoaletter till båtturisternas förfogande. Läs mer om gästhamnen hos Sigtuna Båtklubb.

Sigtuna hamn

För dem som har båten på släp och vill hitta iläggningsplats har kommunen en sådan vid Aludden i Sigtuna. Den lämpar sig enbart för mindre båtar. Vid Steningebadet i Märsta finns en iläggningsplats som endast bör användas av riktigt små båtar, kanoter och kajaker. Har du en större båt på släp hänvisar vi till någon av kommunens båtklubbar.

Läs mer på Sigtuna Båtklubbs hemsida.
 
Vad säger Allemansrätten om rätten att tillfälligt utnyttja privata bryggor?

För ett härligt och friktionsfritt båtliv kan vara bra att påminna sig om vilka regler som gäller om man vill lägga till vid en privat brygga. Ligger bryggan utanför tomtgränsen och utom synhåll från ett privat boende är det tillåtet att lägga till med båt och bada.

  
Så fort ägaren kommer ska man lämna bryggan. Ägaren har rätt att utnyttja bryggan ifred utan hinder från någon annan. Ligger bryggan i direkt anslutning till tomten (sjötomt) gäller inte allemansrätten. I sådana fall blir bryggan i stället så kallad tomtbyggnation som är privat och inte får utnyttjas av andra.