Hoppa till huvudinnehållet
hero bild
Foto: Rosie Alm

S:t Lars kyrka återuppstår efter 900 år

S:t Lars kyrka återuppstår efter 900 år

Av S:t Lars kyrka syns idag bara delar av ett tidigare kraftigt västtorn. Nu återuppstår kyrkan efter 900 år. Tusentals vårblommor träder fram ur jorden för att gestalta kyrkans ursprungliga planform.

S:t Lars kyrka uppfördes troligtvis i början av 1100-talet och var i bruk fram till reformationen. Kyrkan var närmare 43 meter lång och 13 meter bred. 1658 brann kyrkan ner och lämnades därefter att förfalla. Idag är det bara delar av tornet från den medeltida gråstenskyrkan som finns kvar ovan mark.

Men nu ska S:t Lars kyrka återuppstå efter 900 år. I höstas planterades 36 000 vårblommor av sorten Vårstjärna för att måla fram kyrkans ursprungliga planform. Tanken är att de ska ge en illusion av de väggar som kyrkan en gång hade innan den brann ner under 1600-talets mitt. När de slår ut i blom kommer det att visa hur stor kyrkan en gång var och hur den bredde ut sig på platsen i centrala Sigtuna.

Under några vårveckor blir det som om kyrkan plötsligt återuppstår genom en slags minnesbild för att sedan försvinna ner i jorden igen till nästa år då lökarna blommar på nytt. Genom det skapar vi en årligt återkommande händelse – och ett tillfälle att hälsa våren välkommen till Sigtuna stad.

Välkommen till vårfesten vid S:t Lars kyrkoruin den 20 april!

Invigning med vårfest den 20 april
Vi inviger den blommande ruinen med en vårfest lördagen den 20 april. Det blir olika aktiviteter för stora och små och en invigningsceremoni med barnkör från Sigtuna kulturskola som sjunger in våren. Bland annat kommer Magnus Källström, en av Sveriges främsta runexperter vid Riksantikvarieämbetet, och berättar om de runstenar som finns på platsen. I anslutning till invigningen kommer också den Augustprisbelönade författaren och historikern Maja Hagerman att hålla ett föredrag i den snart hundraåriga biografen Gröna ladan i närheten av S:t Lars kyrkoruin om helgonkult i tidig medeltid och om helgonen S:t Lars och S:t Botvid.

Programmet börjar klockan 13.00. Klockan 14.00 kan du gå en guidad visning vid ruinen. Klockan 15.00 är det invigningsceremoni med tal och körsång. Kulturskolans barnkör sjunger in våren med sånger om tid, ängar och vårens ankomst

Läs mer om evenemanget här.