Barnvänliga hösttips i Sigtuna

Sigtuna är så mysigt på hösten. Här finns massor att upptäcka för små och stora besökare. Gör en dagstur eller minisemester till Sigtuna stad. Gå på runstensjakt, drick varm choklad på något av stadens trivsamma fik och köp godis i den gammaldags karamellbutiken. Lek bland pilträden utmed den vackra strandpromenaden eller testa den nya lekplatsen på Borgmästarängen.

I Sigtuna finns tio naturreservat och fem slott så ta på en varm tröja, packa ryggsäcken och besök någon av platserna – till fots eller kanske på cykel?

  • Pigga barn med spring i benen? Då vill vi tipsa om att leka kurragömma i labyrinten av buskarna vid Steninge Slott eller leka i den fina lekparken vid Lilla Steninge. Kombinera leken med varm choklad, lunch och shopping i mysiga Stenladan alldeles intill.

 

  • Framför Rosersbergs slott finns en alldeles underbar slottspark med stora gräsmattor, ängar och en liten bokskog. Följ de slingrade grusvägarna och grilla korv vid grillplatsen nere vid vattnet.

 

  • Visste du att Sigtuna stad är världens runstens-tätaste plats? Ladda ned eller hämta en karta på Sigtuna museum eller i Turistbyrån och häng med på en spännande runstensjakt.

 

  • Gå på Upptäckarpromenad! Upptäck Sigtuna stad tillsammans med barnen. Hämta/ladda ned upptäckarkartan där sex olika platser finns utmärkta. På kartan finns frågor att fundera kring och bilder som gör det lättare och roligare att hitta rätt. Om ni vill kan ni lämna in era svar på Sigtuna museum, så får barnen en liten överraskning.

 

  • Vill du veta hur det såg ut på en gård för 200 år sen? Då är Viby by det perfekta utflyktsmålet. Torparbyn ligger på lagom cykelavstånd från Sigtuna stad. Passa på att packa ryggsäcken och ha picknick i de vackra omgivningarna.

 

  • Testa discgolf. På Harberget finns en 9-hålsbana som passar både nybörjare och rutinerade spelare. Ta med egen frisbee eller hyr eller köp dem på närliggande Sigtuna Sport och Uteliv.

 

  • Besök Österbygård och smaka på en närproducerad glass och titta på djuren. Den välsorterade gårdsbutiken är fylld med lokala och närproducerade läckerheter.

 

  • Sigtuna museum ligger mitt i Sigtuna stad på en plats fylld med berättelser från tiden då Sigtuna skapades som ”Sveriges första stad”. I varje rum finns något interaktivt för barn. Passa på att titta på den arkeologiska utställningen med material från sen vikingatid och tidig medeltid.

 

  • Besök Skokloster slott och klä ut dig till prins eller prinsessa. Här finns pyssel, lekar, utklädning och mycket mer. Gå en guidad visning eller upptäck slottsparken och barnspåret där barnen Wrangel spridit ut kluriga ledtrådar.

 

  • Busa i barnpoolen, bubbla i bubbelpool, hoppa från hopptorn eller träna simkunskaperna i simbassäng. I Sigtuna finns både Midgårdsbadet, med stort barnpoolsområde och simbassäng och Sigtuna Fritidscenter, som förutom barnpool och simbassäng även erbjuder bubbelpool och hopptorn.  

Barnvänliga Sigtuna