Hoppa till huvudinnehållet
Rosersbergs slott
Foto: Jan Malmström

Slottsrunda i Sigtuna

Slottsrunda

I Sigtuna stoltserar vi med fem fantastiska slott. Vart och ett med sin unika historia och samtliga väl värda ett besök. Gör en slottsrunda där ni kombinerar flera slott eller välj ut ett och toppa utforskandet med vandring, god mat, shopping, bad och en guldkantad övernattning.  

 

Kungliga Rosersbergs slott

Ett fantastiskt sätt att starta en slottsrunda på är att vakna på plats i en himmelsäng i ett kungligt slott. Rosersbergs slott är det enda av de kungliga slotten där det är möjligt för privatpersoner att övernatta. Efter en härlig frukost på Rosersbergs Slottshotell är förhoppningsvis upptäckarlusten på topp. Det pampiga och välbevarade lustslottet är omgivet av vacker natur med fantastiska möjligheter till fina promenader, längre vandringar och bad. Flera vandringsleder såsom Upplandsleden och Ingegerdsleden passerar här.

Boka också in en  guidning av visningsvåningarna i det välbevarade och vackra kungliga slottet. 

Samlarslottet Skånelaholm

I Rosersberg finns ytterligare ett slott väl värt en avstickare. I naturskön miljö vid sjön Fysingen hittar man det romantiska lilla 1600-tals slottet Skånelaholm. Slottet ägs och drivs av Kungliga Vitterhetsakademien och är under sommarhalvåret, i samband med visning, öppet för besök.

Boka gärna in en guidning i förväg. Fika? Det lilla slottscaféet erbjuder kaffe, smörgåsar, kakor och bullar och här hittar man även en trevlig liten slottsshop. 

 

Magnifika Skoklosters slott

Det är en upplevelse att besöka Skoklosters slott, ett av världens främsta barockslott. Ståtligt tronande vid Mälarstranden ligger fältherren Carl Gustaf Wrangels bostad som byggdes för över 350 år sedan. Skimrande praktföremål, lyx och vardag samsas i de välbevarade samlingarna. Här finns salar och salonger med det yppersta av den tidens konsthantverk, måleri, möbler och textilier. Utanför slottet står runt 150 äppelträd, och i slottsparken breder den mäktiga lindallén ut sig.

Du kan hitta en fin film om Skokloster här.

Från slottscaféet kan man köpa nybakat kaffebröd, smörgåsar och luncher och det finns plats att sitta i det gamla köket under 1600-talsvalven eller utomhus i lindarnas skugga. Lika bra går det att ta med egen picknick och slå sig ned i den rymliga slottsparken. 

Missa inte museibutiken med presenter, smycken, leksaker och souvenirer, ofta inspirerade från slottets samlingar. Som grupp är ni alltid välkomna att boka en egen visning, både dag- och kvällstid.  

Under högsäsong går det båttrafik till och från slottet från både Uppsala och Stockholm, en naturskön resa och ett perfekt sätt att anlända till detta magnifika utflyktsmål. Båten från Stockholm gör ett stopp i Sigtuna och därifrån tar resan en timma. 
 

Romantiska Steninge slott

Utan problem kan man tillbringa timmar i historiskt intressanta och högst levande Steninge slottsby. Närheten till Steninge slott gör att ni enkelt kan ta en promenad för att utforska omgivningarna. Slottet, invigt 1705, är visserligen privatägt och inte tillgängligt för besökare men slottsparken och allt annat som finns att se och uppleva förtjänar att besöket får lite utrymme.

Nicodemus Tessin d.y., som också ritade det Kungliga slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Slottet sägs ha kommit till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora och visst är det en romantisk plats? 

Promenera i slottsparken och titta på den mycket speciella Sfinxallén, minnesmonumentet över Axel von Fersen, klocktornet från 1600-talet och njut i skuggan av de stora träden. Gå ut på bryggan och låt sommarvinden och vågskvalpet förhöja upplevelsen. Kanske känner ni sedan för att äta något.

Steninge Bruk serveras både härlig fika och god mat. På helgerna serverar de sin mycket populära brunch. Ett måste är också att titta in i butikerna i Stenladan. 

Har ni hund med er är det inget problem. Här är alla välkomna. 

Badväder? Inte så långt från slottsbyn ligger Steningebadet, ett av Sigtunas fyra strandbad. Även här är hundar välkomna. 

 

Wenngarns slott

Upptäck den levande slottsmiljön på Wenngarn! Här hittar man aktiviteter för alla sinnen och åldrar och här finns alltid något att göra. Med utgångspunkt i Magnus Gabriel de la Gardies magiska lilla slott gör man en tidsresa. Slottet är hjärtat i det levande bysamhället och härifrån går det att uppleva 1000 år av ständig förändring. Från 1200-talets borg, storgods på 1600-talet, alkoholistanstalt på 1900-talet till det moderna bysamhälle som idag är under utveckling. Missa inte det välbevarade slottskapellet. Den stora slottsparken är härlig för en promenad.  


 

Kanske är ni nu redo för att utmana varandra på äventyrsgolf? Den fantasifulla banan utgör ett jättefint tillskott till utbudet av aktiviteter och med det porlande vattnet på de fina banorna kan upplevelsen svalka något även om det går hett. Golfklubborna löser man ut på Dammstugan som serverar välsmakande vedugnseldade pizzor, pasta med mera. Besök Dammstugans webbplats för information om öppettider.

Runt Wenngarn finns möjlighet till fina naturupplevelser. Här hittar man naturreservat och flera vandringsleder och promenadstigar. Bland dem kan nämnas den 3,5 km långa Wenngarnsstigen. Den utgår från Wenngarns slott och rundar Askarehage naturreservat. Stigen passerar förbi fågeltornet och en grillplats. En något kortare naturnära möjlighet är att vandra Askarestigen. Den är ca 2,5 km lång och går genom betesmarken och på en spång över strandängarna i Askarehage naturreservat