Hoppa till huvudinnehållet
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
  • slide bild
Barnaktiviteter Golf

Äventyrsgolf Sigtuna

Sigtunas äventyrsgolfbana bjuder både på en historielektion och en upplevelse för besökare i alla åldrar. Banan består av tolv hål där varje hål representerar en historisk plats eller byggnad i Sigtuna stads 1000-åriga historia. Banan har en varierande svårighetsgrad i en fantastisk miljö, endast 5 minuter från Mälarens strand.

Banan ägs av Sigtuna IF och bemannas av klubbens ungdomar och föräldrar. Besök Sigtuna IF:s hemsida för aktuella öppettider och priser.

Hål 1 - Runstenen
I Sigtuna stad finns runt 30 kända runstenar. Tänk att du kan gå runt här och läsa vad som skrevs för tusen år sedan! Sigtuna kommun är med sina 170 runstenar den plats som har flest i Sverige.

Här kan du läsa mer om hål 1.

Hål 2 - Vikingabåten
På vikingatiden var vattenvägen bäst. Det var tryggare och mer praktiskt att transportera tunga varor till sjös. Vägarna på land var krokiga ridstigar som var farligare och svårframkomliga. Vattennivån stod fem meter högre än idag och Mälaren hade en innerskärgård med flera vägar att nå Östersjön.

Här kan du läsa mer om hål 2.

Hål 3 - Kungastaden
Kring år 980 grundades staden Sigtuna av kung Erik Segersäll. Det är Sveriges äldsta stad som fortfarande finns kvar. Staden låg bra till längs vattenleden till dåtidens Uppsala. Enligt Eriks stadsplan läggs drygt 100 långsmala tomter ut på båda sidor av en långgata som löper parallellt med stranden.

Här kan du läsa mer om hål 3.

Hål 4 - Mynten
Visste du att Sveriges första mynt tillverkades i Sigtuna? Det var kung Olof Skötkonung som inrättade ett mynthus runt år 995. Under fyrtio års tid slogs inte mindre än två miljoner små silvermynt här! På silvermynten fanns bland annat inskriften OLOF REX SVEVORUM – Olof Svearnas konung.

Här kan du läsa mer om hål 4.

Hål 5 - Ruinen
S:t Pers ruin är en av Sveriges äldsta byggnader av sten. Den byggdes som en kyrka i slutet av 1000-talet. Namnet kommer från den helige Petrus, en av Jesus lärjungar. Då hade Sigtuna redan varit en stad i hundra år.

Här kan du läsa mer om hål 5.

Hål 6 - Mariakyrkan
Mariakyrkan är den äldsta byggnaden i Sigtuna som används än idag. Den byggdes som klosterkyrka till ett dominikanerkonvent på 1200-talet. Bygget av själva kyrkan tog tio år och den invigdes år 1247.

Här kan du läsa mer om hål 6.

Hål 7 - Klockstapeln
Klockstapeln är symbolisk för Sigtuna stad genom sin dagliga ringning. Den har stått på samma plats i över fyra hundra år. Klockstapeln instiftades när Mariakyrkan blev församlingskyrka 1608.

Här kan du läsa mer om hål 7.

Hål 8 - Rådhuset
På Stora torget står Sigtuna rådhus från år 1744. Det sägs vara Sveriges minsta och Sigtunas mest kända och avbildade byggnad. När Eric Kihlman tillträdde som borgmästare i Sigtuna stad år 1737 fann han att det gamla rådhuset var i uselt skick. Han beslutade att staden behövde ett nytt rådhus och samlade med gemensam kraft in in resurser till bygget. På pingstafton 1744 kunde rådhuset invigas.

Här kan du läsa mer om hål 8.

Hål 9 - Stadshotellet
Under de mer än hundra åren som gått har stadshotellet haft många gäster, serverat många olika rätter, haft ett antal olika ägare och byggts om ett flertal gånger. Men känslan av det lilla hotellet i staden för hundra år sedan finns kvar.

Här kan du läsa mer om hål 9.

Hål 10 - Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen har behållit sin identitet, historia och atmosfär genom åren och är än idag en fristående mötesplats med dialogen i centrum. Under åren har kurser, seminarier och kulturarrangemang anordnats och hit har författarstipendiater kommit för att skriva.

Här kan du läsa mer om hål 10.

Hål 11 - Stora gatan
Stora gatan har haft samma sträckning och har varit huvudgatan i Sigtuna i över tusen år. Den löper i en mjuk båge längs sluttningen ner mot sjön. I tusentalets Sigtuna sträckte sig långsmala tomter från Stora gatan, norrut mot nuvarande Prästgatan och Klockbacken samt söderut.

Här kan du läsa mer om hål 11.

Hål 12 - Sigtuna IF
Sigtuna idrottsförening bildades år 1919. Det var det året föreningen gick med i Riksidrottsförbundet. Aktuella idrotter vid starten var fotboll, bandy och skidor. Var det blött i skidspåret ordnades istället tävling med sparkstöttingar som drog stor publik.

Här kan du läsa mer om hål 12.

Kontakt

Strandvägen 193 30 SIGTUNA Telefon: 08-592 560 60 E-post: sigtunaaventyrsgolf@sigtunaif.se Hemsida: Sigtuna IF